divendres, d’abril 29, 2011

Què són les constel·lacions del Zodíac

Realitat i mite. Astronomia i astrologia. En aquest article intentarem entendre què són les constel•lacions del Zodíac.

Per començar, direm que la definició del Zodíac és diferent en el món de l’astronomia i en el de l’astrologia. Com bé sabeu, la primera és una ciència, i no m’atreviré a definir la segona, per no ferir cap sensibilitat.

Per cert, parlant d’astronomia i astrologia, recordo, com anècdota que em va fer riure molt, una història que explicava en un dels seus llibres Robert Kirshner, un dels científics que més ha estudiat les supernoves.

El tema era que, sent volador freqüent, havia aprés a intentar esbrinar com de distret podia ser xerrar amb la persona que se seia al seu costat a l’avió. Un cop tenia formada una opinió, esperava la pregunta clau, que al cap d’una estona, ineludiblement, el seu veí li feia, en veure la mena de llibres que Kirshner llegia. La pregunta era: “a què es dedica vostè?”. Llavors la resposta del científic variava. Si pensava que el seu veí seria una persona avorrida o pesada, contestava la veritat: “soc astrofísic”. Amb la qual cosa, la conversa s’acabava segur. En canvi, si li venia de gust xerrar, contestava diferent: “soc astrònom”. A lo que l’altra persona immediatament replicava: “Ah! Astròleg! I què en pensa, doncs, dels Leo?”. I la conversa s’animava.

Tornem al Zodíac, perdoneu!

El Sol, en el seu recorregut anual pel cel (anomenat “eclíptica”), tal i com l’observem des de la Terra, va passant per diferents zones de l’esfera celeste. En astronomia, es coneix com a Zodíac a aquesta franja que recórrer el Sol, i que, lògicament, dóna la volta a l’esfera celeste.

Com que tot el cel està dividit en constel•lacions, com si es tractés d’un mapamundi amb fronteres i països, el Zodíac, o el què és el mateix, la franja per on es mou el Sol al llarg de l’any, travessa diferents constel•lacions, que són, per tant, les constel•lacions del Zodíac.

Com sabeu, les constel•lacions són un “invent” molt antic, que s’ha mantingut, com una forma de dividir el cel i disposar de referències, tot i que, com també sabeu, les diferents estrelles que formen una constel•lació no guarden cap relació entre elles (és a dir, és un pur efecte de perspectiva, llegiu més a "Què són les constel·lacions").

Arribats a aquest punt, ens podem preguntar: i per què el Sol, al llarg de l’any, es “mou” per l’esfera celeste, i no sempre està al mateix lloc? Si ho penseu bé, torna a ser un tema de perspectiva.

Quan nosaltres “mirem” al Sol, el veiem “projectat” contra un fons concret (les constel•lacions que hi hauria “al darrera”). Però com que ens movem al voltant del Sol, quan el tornem a mirar al cap d’uns dies, per efecte de la perspectiva, el veiem projectat sobre constel•lacions de fons diferents. Aquesta explicació senzilla, és una simplificació, ja que hi ha altres efectes, més subtils i complexos, que també influeixen en com veiem “projectat” al Sol (podeu veure-ho en el gràfic).

L’eclíptica, que com dèiem és el camí aparent que fa el Sol en aquest viatge anual, travessa doncs les constel•lacions del Zodíac. I donat que l’eix de rotació de la Terra està inclinat respecte a la seva òrbita, l’eclíptica també ho està respecte a l’horitzó de l’observador.

Tots els planetes del nostre Sistema Solar, a l’orbitar més o menys en un mateix pla, es mouen també per la franja del Zodíac.


Ok, tot plegat sembla complicat, però no ho és. Recopilem:

- El Sol es “mou” al llarg de l’any, tal i com el veiem projectat sobre el fons d’estrelles (en realitat som nosaltres qui ens movem, és clar!). El camí que recórrer el Sol es coneix com l’eclíptica.

- L’eclíptica travessa unes constel•lacions. Aquestes són les anomenades constel•lacions del Zodíac.

- Els planetes del Sistema Solar també es mouen per sobre, o per sota, de l’eclíptica, i per tant també travessen les constel•lacions del Zodíac.

- Finalment, l’eclíptica, i el Zodíac, estan inclinats respecte a l’horitzó, perquè l’eix de la Terra també ho està.

Quantes constel•lacions zodiacals hi ha? Doncs el Sol travessa 13 constel•lacions, que corresponen amb les 12 que segurament tots coneixem (els “signes” del Zodíac), més una altra que es diu Ophiuchus.

I, per acabar, algunes curiositats:

- El nom d’eclíptica bé pel fet que és sobre d’aquesta “línia” on es produeixen les eclipsis (per força, ja que, per definició, el Sol transita sempre aquesta línia, i per tant les eclipsis s’han de produir obligatòriament “sobre de la línia”)

- Hem dit que els planetes del nostre Sistema Solar orbiten al voltant del Sol més o menys en el mateix pla. Casualitat? No, gens. És conseqüència del procés de formació d’un sistema solar (és a dir, d’un “sol” més uns planetes que l’orbiten), a través de la condensació d’un “disc” de matèria més o menys pla que gira (en un altre article ja en parlarem amb més detall)

Quan els antics babilonis van posar nom a les constel•lacions del Zodíac, ciència i mite eren el mateix. Avui, però, noms com ara “Aries”, “Bessons” o “Lleó” donen molt de si, malauradament per raons bastant allunyades de la ciència.


Espero no haver-vos decebut amb aquest article, en no haver pogut dir-vos si acabareu sent rics aquesta setmana, o si són bons dies per a que us enamoreu, o per a escriure un llibre!


0 comentarios:

Publica un comentari a l'entrada

Categories

Estels i Planetes

TOP