diumenge, de maig 24, 2009

La veritat sobre les estacions de l'any

Fa només un parell de dies, escoltant la ràdio al cotxe, quasi m’agafa un infart al sentir una explicació del per què de les estacions de l’any. Era una emissora de gran audiència.

Aquest fet em va irritar, i com a conseqüència vaig pensar d’escriure aquest petit article, amb l’objectiu desmitificar (definitivament?) algunes de les explicacions que corren amunt i avall sobre aquest tema.

Bé, per començar, dir que l’existència de les estacions de l’any a la Terra és deguda a la inclinació de l’eix de rotació del nostre estimat planeta.

En efecte, la Terra gira sobre si mateixa, però ho fa lleugerament inclinada respecte del pla horitzontal que marca la seva òrbita al voltant del Sol:


Aquesta inclinació és aproximadament de 23 graus i mig en l’actualitat, tot i que va variant molt lentament en el decurs dels anys.

Com juga això respecte de les estacions? Té a veure amb la inclinació amb la què ens arriben els raigs del Sol.

El principi és que, com més perpendiculars ens arriben (és a dir, com més “verticals cauen”), més escalfen. Això s’entén fàcilment veient com es distribueixen sobre el terra els raigs que arriben:


(els mateixos raigs es distribueixen entre més superfície quan més inclinats arriben, o, el què és el mateix, un metre quadrat de superfície rep més radiació com més verticals cauen els raigs del Sol)
Dons bé, resulta que, a l’estar la Terra inclinada, durant uns mesos de l’any els raigs del Sol arriben més verticals en un hemisferi que en el altre. I al cap de 6 mesos la situació és la inversa:

(en el dibuix, la llum arriba vertical sobre el Tròpic de Càncer en l'hemisferi Nord a l'estiu, a l'esquerra, i 6 mesos després arriba vertical al Tròpic de Capricorn en el Sud, a la dreta)

Això també ho observem molt fàcilment: el Sol, durant el migdia del nostre hivern, va molt més baix que en un migdia de l’estiu. L’efecte extrem d’això es produeix als pols: llum durant 6 mesos, i foscor altres 6.

Si la Terra no girés inclinada, no hi hauria estacions!

I ara dues de les raons que circulen, i que són FALSES!
* "La inclinació de l’eix de la Terra fa que un hemisferi estigui més a prop del Sol que l’altre".
Absolutament fals. La distància al Sol és extraordinàriament gran, comparada amb el què significa la mica d’aproximació que la inclinació produeix.
A tall d’exemple, i per a visualitzar-ho, seria equivalent a la diferència que hi hauria entre estar quiet a 100 Kms d'un super-forn, o apropar-se 6 passes endavant des dels 100 Kms: notaríem la diferència d'escalfor?


* "Les estacions es produeixen per què, com la Terra gira al voltant del Sol en una òrbita que no és circular, hi ha mesos en els què el planeta es troba més a prop del Sol que els altres".

Fals, però fals, fals!

En primer lloc, si aquesta fos la raó, no s’explicaria el per què les estacions van canviades segons l’hemisferi on ens trobem. Al cap i a la fi, seria estiu en tota la Terra en els mesos en els què el nostre planeta es trobés més a prop del Sol, oi?

Si que és cert que girem en una òrbita no circular (anomenada el·líptica), però això no arriba a tenir efecte en el clima: en el punt més proper (periheli), estem a uns 147 milions de Kms del Sol. En el punt més llunyà (afeli), estem a 152 milions. Aquest 3% de diferència no és suficient com per a produir efectes notables.

Però és que, a més, resulta que, precisament, la Terra es troba en el periheli a inicis de Gener! Ple hivern per a l’hemisferi Nord!




Recordeu dons. La inclinació de l’eix n'és la causa.
El nostre planeta ens ha regalat una inclinació suau, que dóna lloc a canvis també suaus al llarg dels mesos. Estacions! Que a la seva vegada han originat l’adaptació de moltíssimes espècies animals i vegetals, i que a més li donen a la Terra un cicle de canvi que forma part de les nostres vides.


Vols llegir més sobre les estacions de l'any?


7 comentarios:

Sefa ha dit...

Moltes felicitats pel nou blog!!

Rafa ha dit...

Esplèdid!!
Una explicació fàcil, senzilla i rigorosa.
Moltes gràcies per compartir el que saps.Enhorabona i endavant!!

Anònim ha dit...

Bona nit: He tret el nas per veure si hi havien novetats i m’he trobat amb la sorpresa d’aquesta bona explicació. Be, doncs continuaré els propers dies mirant per si de cas. I ja posats, una pregunta: Sembla que els dies tenen 23 hores, 56 minuts i 4 segons. A aleshores com ho arreglem per dir que el dia te 24 hores? Gracias. AX

JAC ha dit...

AX, efectivament, la Terra gira al seu voltant en 23h 56' 4".

La durada de 24h que utilitzem surt de calcular quan de temps triga el Sol en tornar a ocupar la mateixa posició aparent en el nostre cel (històricament les civilitzacions ho havien medit així, és clar).

La raó de la diferència es troba en el fet que, durant el dia, la Terra també es desplaça en la seva òrbita anual al voltant del Sol, i per tant la "posició" aparent del Sol en el cel varia lleugerissimament degut a aquest efecte... de forma que, quan veiem que "ocupa" el mateix lloc al cel que el dia anterior, han passat les 24 hores: 23h 56' 4" de rotació de la Terra + un petit "bonus" degut a la traslació de la Terra durant aquest dia.

Aquest efecte es pot observar molt fàcilment: si us fixeu en la posició de les estrelles i constel·lacions, en pocs dies veureu que, a la mateixa hora, aquestes constel·lacions s'han "avançat" (cada dia 4 minuts) i estan més desplaçades cap a l'oest.

Anònim ha dit...

Ara ho entenc!! AX

Anònim ha dit...

Enhorabona pel blog, és molt interessant per els qui no tenim ni idea.

Respecte a aquest article una pregunta. Es diu: "Aquesta inclinació és aproximadament de 23 graus i mig en l’actualitat, tot i que va variant molt lentament en el decurs dels anys."

M'agradaria saber com i quant varia i en que ens pot afectar aquest fet d'aqui molts anys o potser no tants.

Moltes gràcies.

SRA.

JAC ha dit...

SRA,

la inclinació de l'eix de la Terra varia molt lentament, entre 22.1º i 24.5º, amb un període d'uns 42.000 anys. A més, existeix una altra petita variació de 9 segons d'arc, superposada a l'anterior, amb període curt d'uns 19 anys (es coneix com a "nutació").

No tinc clar l'efecte la variació provocada pel moviment de període llarg de 42.000 anys pot tenir sobre el clima, tot i que en qualsevol cas suposo que no deu ser extraordinari (tot i que m'imagino que si deu ser perceptible estadísticament... en tot cas no s'ha mesurat mai :-) )

Però el que si cal comentar és l'efecte de la Lluna sobre aquestes variacions: en efecte, sembla que la Lluna té un efecte suavitzant. De no ser per ella, les oscil·lacions serien més acusades.

I atès que la Lluna es va allunyant poc a poc de la Terra, aquest efecte amortiguador anirà minvant.

Es calcula que d'aquí a aproximadament uns 1.5 mil milions d'anys les oscil·lacions poden ser de l'ordre de 15 o 16 graus, i això si que causaria efecets extrems en el clima.

Publica un comentari a l'entrada

Categories

Estels i Planetes

TOP